Zvídavý a mazlivý kamarád - to je potkan!

Malé, chytré, hbité a roztomilé zvířátko – to je potkan!

Pro někoho stále ještě nezvyklý domácí mazlíček, ale mnozí už objevili kouzlo těchto tvorečků. Jsou totiž jako malí pejsci.

Není potkan jako potkan

Chlupáčci, které doma chováme, nejsou ti kanáloví potkani, které si většina představí. Jedná se totiž o vyšlechtěné laboratorní potkany, jejichž předkem je potkan divoký, který se vyskytuje po celém světě. Takže ten potkan, kterého najdeme v mnoha domácnostech spokojeně spinkajícího v kleci se svými kamarády, rozhodně není zablešený potkan od popelnice, který může být nemocný.

Proč jsou oblíbení

Potkan je nesmírně chytrý tvoreček – naučí se přijít na své jméno, přizpůsobí se vašemu dennímu režimu, rád si hraje a mazlí se. Bezpečně poznají svého majitele. Potkana můžete vzít třeba na výstavu nebo na soutěž v agility. Na internetu najdete stovky videí, ve kterých potkan dělá triky, aportuje atd. Představte si, že dokonce tyhle roztomilé myšky najdou své uplatnění v rehabilitování s lidmi – v rattoterapii. Navíc jsou děsně roztomilí.

potkani dva mazlení

Co si promyslete před pořízením

Potkan je smečkové zvíře, proto ke svému životu nutně potřebuje společnost stejného druhu. Je proto potřeba pořídit hned dva a více potkanů. Pamatujte, že se potkani (a jiní malí hlodavci) velmi rychle rozmnožují a mají početné vrhy – to znamená, že je potřeba pořídit vždy potkany stejného pohlaví. Nejlépe uděláte, když pořídíte miminka ze stejného vrhu. Odpadne vám tak nutnost potkany seznamovat. Člověk bohužel nedokáže potkanovi vynahradit společnost jiného potkana. Potkani spolu tráví hodně času, hrají si, perou se, čistí si kožíšky a mazlí se. To potkanovi celý den dopřát nemůžete. Nebojte, potkani rozhodně nebudou divocí a neztratí o vás zájem. Jsou to zvídavá zvířátka.

Tato roztomilá zvířátka se v průměru dožívají asi 2 let, někdy až 3 let. Takže počítejte s brzkým loučením s těmihle parťáky.

Kluky nebo holky? Obecně se dá říct, že samci jsou línější a mazlivější. Samičky jsou velmi akční a zvídavé a příliš se s nimi nepomazlíte. Samozřejmě ale záleží na jedincích.

potkani smečka

Co dát potkanům k jídlu

Potkani jsou všežravci. To ale neznamená, že je můžeme krmit čímkoli. Chceme jim zařídit zdravý a co nejdelší život, takže vhodná strava je velmi důležitá. Dáváme pozor na překrmování – to není zdravé pro žádný druh zvířat, ani pro lidi. :) Základ jejich stravy by měla tvořit směs obilnin, luštěnin a semen. Tuto směsku doplňujeme ořechy, živočišnými bílkovinami, zeleninou, ovocem… Potkani si rádi smlsnou na vejcích, červech, vařeném masu či jogurtu. Z ovoce a zeleniny se nejčastěji podává banán, jablko, okurka, mrkev… Více o stravě potkanů se dozvíte v našem Rádci.

Kde potkan bydlí

Minimální velikost klece pro dva potkany je 60x40x50 cm. Více potkanů potřebuje větší klec. Mříže by neměly mít větší rozteč než 1 cm – drobnější jedinci a mimina by se mohli protáhnout. Doporučujeme klasickou klec s plastovým dnem a drátěnou konstrukcí. Dovnitř plastová patra, domečky, hamaky, prolézačky. Vyhněte se dřevěnému vybavení, nasákne močí a vyhodíte jej. Patra by neměla být drátěná – chůzí po nich dochází k tvorbě otlaků na packách, které nejsou léčitelné. Napáječku umístíme zvenku klece. Na dno klece patří podestýlky – hobliny, konopná podestýlka, Asan… Více o bydlení potkanů najdete v našem Rádci.

potkan jídlo

Jak se (k sobě) chovají

S lidmi se potkani kamarádí, nechávají se drbat a mazlit. Mezi sebou se potkani chovají úplně stejně (drbají se, čistí si srst…), ale přece jen můžete vypozorovat jisté chování, které používají jen mezi sebou. Potkani se často perou – o jídlo, hierarchii nebo si hrají. U toho většinou hodně piští, což může znít až zlověstně, ale nebojte, je to jejich přirozené chování, málokdy se u toho poraní.

Někdy si můžete všimnout, že potkani stojí a koukají se do prázdna a jen hýbají hlavou ze strany na stranu. Nelekejte se, potkan není nemocný nebo divný, jen „skenuje“ – odhaduje vzdálenost předmětů – nejčastěji při horší viditelnosti nebo to můžeme pozorovat u potkanů s červenýma očima.

Spokojený potkan koulí očima a vrže zuby.

Nemoci potkanů

První vodítko, které upozorní na nějaký (i skrytý) problém, je porfyrin. Červené barvivo, které se často objevuje v okolí čumáku a očí. Potkan je schopný si jej očistit, pokud se objevuje v normálním množství.  

Nejčastějšími nemocemi, které postihují potkany, jsou respirační neboli dýchací potíže. Kýchají, teče jim z nosu, případně mají zalepené oči. Vážný problém odhalí „vrkání“ – zvuk podobný zvuku, kteří vydávají holubi.

Potkany mohou potkat i všenky a jiní kožní paraziti. V tomto případě pomůže antiparazitikum podané veterinářem (Stronghold). Potkany určitě nekoupejte a nepoužívejte na ně šampóny a spreje určené pro péči o psy a kočky či jiná zvířata.

V případě jakýchkoliv zdravotních problémů určitě navštivte veterináře.

potkan

Kde pořídit potkana

Doporučujeme pořídit potkany u zkušeného chovatele. Ano, i potkani mají své chovatelské stanice. K němu dostanete Průkaz původu nebo Výpis předků. Potkany najdete i ve zverimexu nebo na faunaburze.

Potkani jsou krasavci

Potkani mohou mít různá zbarvení, od celých bílých přes modrou či skořicovou až po strakaté a černé nebo „kanálové“ (hnědé jako jsou ti divocí).

U potkanů se objevují i různé variety srsti – můžou být i dlouhosrstí či úplně bez srsti nebo mohou mít i vlnitou srst.

Vybrat si můžete i ze tří typů potkanů. Velice roztomilí jsou potkani s „dumbo“ ušima. Uši jsou posazené spíš na boku hlavy a jsou kulatější. Pak známe potkany standardní a potkany maličké, tzv. „dwarf“, kteří mají asi třetinovou velikost normálního potkana.

Zvažujete nyní pořízení potkaní smečky? Dobrá volba! Pokud potřebujete poradit s chovem, krmením nebo vybavením, určitě se nám ozvěte!



Tipy na krmivo: 

Tipy na pamlsky: 

Klece a vybavení pro potkany: 

Čím dalším uděláte potkanovi radost: