Cestování se psem

Plánujete výlet, dovolenou, prázdniny nebo třeba služební cestu? Do našich plánů je ale potřeba zahrnout i naše psí kamarády. Pojďme se tedy podívat na to, jak cestovat s pejsky bez potíží a na takové cesty vzpomínat jen s úsměvem.

V první řadě je potřeba si rozmyslet, jakým dopravním prostředkem budeme cestovat, kam cestujeme, kde na místě budeme bydlet atd.

Cestování autem

Auto je nejčastější dopravní prostředek, který obvykle lidé ke svým cestám využívají, ať už jedou na krátký vlet nebo delší dovolenou. Už od štěněte bychom tedy měli pejska na cestování autem zvykat.

Pes musí být v autě zajištěn dle pravidel silničního provozu, a to i v nákladovém prostoru. Řidič je povinen připoutat či jinak zajistit i malého psa či štěně.

Přepravka/Box – nejbezpečnější způsob cestování. Pes je v boxu chráněn ze všech stran, nesvítí na něj sluníčko, má svůj klid. Pokud dojde k nehodě, pes v přepravce neohrozí ostatní cestující v autě. Věřte, že zavřít psa do boxu není trápení – pejsek se v boxu bude cítit určitě bezpečněji a jistěji. Před první cestou v takovém boxu musíme pejska na něj pomalu zvyknout.

Dalším vhodným způsobem je připoutání psa do bezpečnostního pásu. Můžete pořídit buď postroj i s „vodítkem“ nebo samotný popruh se zacvakávací přezkou. I tak budete mít jistotu, že v případě nehody nebo prudkého brždění pes zůstane na svém místě a stejně tak vás nebude obtěžovat při řízení!

Při delších cestách dělejte přestávky – psa vyvenčete a nechte proběhnout. Nalijte mu do misky vodu a nabídněte krmivo – lepší jsou pamlsky s vysokým obsahem masa.

cestování autem

Cestování vlakem/autobusem

První věc, kterou byste si měli před cestou vlakem/autobusem s pejskem zjistit, je ta, zda je nutné za psa zaplatit jízdné a jak může být ve vlaku přepravován. Všechny tyto informace najdete v přepravním řádu jednotlivých dopravních společností.

Často malí psi, kteří jsou v přepravní tašce nebo boxu, mohou cestovat zdarma. Obvykle nesmějí cestovat v 1. třídě nebo v tichých oddílech.

Psi, kteří nejsou uzavřeni v boxu či tašce, musejí mít nasazený náhubek. Výjimkou jsou asistenční či vodicí psi.

Dobře si promyslete, zda je jízda veřejným dopravním prostředkem pro vás a vašeho psa vhodná. Pes by neměl být příliš úzkostlivý a nedůvěřivý, mohl by jinak začít panikařit. Je nutné, abyste vy i pes měli dobře zvládnuté základní povely jako „sedni“, „k noze“, „nesmíš“. Pes by měl také zvládat nošení náhubku, to je potřeba vyzkoušet a natrénovat.

Psa při cestování nikdy nepouštějte z vodítka, a to ani ve vlaku, ani na zastávce či nádraží. Mohl by se ztratit nebo zranit. Ve vlaku nebo autobuse by měl pes zůstat pod vašima nohama a nepřekážet v uličce, aby ostatní cestující mohli bez omezení procházet.

Aby se pejskovi nechtělo na záchod, je dobré podat krmivo cca 12 hodin před odjezdem a pořádně psa před cestou vyvenčit a unavit.

Psovi vezměte deku, láhev s vodou a misku či oblíbenou hračku.

náhubek

Cestování letadlem

Mnoha pejskům se nepoštěstí letět letadlem. Aby pejsek neměl z cesty traumatizující zážitek, je potřeba se řídit pravidly. Vždy je nutné před cestou důkladně prostudovat podmínky letecké společnosti. Běžnou potřebnou věcí je zdravotní průkaz od veterináře. S největší pravděpodobností bude váš pejsek cestu absolvovat v přepravním boxu, na který by měl být zvyklý a měl by se v něm cítit dobře a bezpečně. Proto pejska zvykáme již dlouho dopředu před takovou cestou.

Pes by před cestou neměl mít plný žaludek a měl by být pořádně vyvenčený a nejlépe i unavený.

Některé letecké společnosti mohou dovolit přepravovat psa i v kabině. Psí přepravka musí být voděodolná, nepropustná a zajištěná proti úniku pejska.

cestování letadlem

Bydlení v hotelu

Hotel není domov, a proto je potřeba psovi ukázat jasné hranice jeho pobytu v hotelu či hotelovém pokoji. Při první návštěvě pokoje nejdříve vstupte vy, až poté pes. Dejte psovi místo, na kterém musí zůstat, případně v boxu/přepravce. Vybalte si věci, projděte se po pokoji… Až vy se zabydlíte a přenesete svoje pachy na všechna místa v pokoji, dovolte psovi, aby opustil své místo.

  • Pes by měl mít v pokoji své místo – a to by nemělo být v posteli nebo na gauči.
  • Dejte pozor, kde pes běhá – mohl by shodit dekorace, rozkousat vybavení nebo označkovat nábytek. Nebo sníst něco, co by neměl.
  • Před vstupem do pokoje otřete psovi packy, pokud je má více znečištěné.
  • Po chodbách hotelu byste měli mít pejska stále na vodítku, aby se vám neztratil nebo neobtěžoval ostatní hosty.

pes v hotelu

Kempování

Stan, karavan, obytňák… Kempování je nyní velmi oblíbené – je ale vůbec možné takto cestovat i se psem? Pojďme se na to mrknout.

Předem se vždy informujte, zda může pes ve vámi vybraném kempu přebývat a jestli za něj budete platit. Jinak byste mohli být nepříjemně překvapeni. Ve většině českých kempů je však kempování se psy povoleno. Najdeme i kempy, které jsou právě psům přizpůsobeny – pořádají psí aktivity, mají psí školky, dostupné jsou na každém rohu sáčky na exkrementy nebo odpadkové koše, můžete tu třeba také zakoupit krmivo nebo nechat psa volně pobíhat na oplocené psí louce.

  • Psa mějte při pohybu po kempu na vodítku, aby se vám neztratil a neobtěžoval další hosty.
  • Psa proveďte po kempu a ukažte mu, kde je jeho místo – pelech ve stanu, box…
  • Zvažte, zda nebude nutné psa připoutat – mohou jej rozptylovat různé zvuky, ostatní psi, vůně… Vhodné je dlouhé stopovací vodítko a kotva do země.
  • Buďte ohleduplní k ostatním hostům – pokud váš pes potřebuje vykonat potřebu, vezměte jej na procházku mimo kemp. Nadílku po pejskovi vždy ukliďte.

kempování

Noví lidé

V hotelech, v dopravních prostředcích či na výletech potká pes mnoho lidí či jiných zvířat. Vlivem nového prostředí může být pes rozrušený. V krajních případech může pes vrčet nebo dokonce útočit na ostatní psy. Právě z toho důvodu by měl být vždy na vodítku a měl by mít náhubek. Nebuďte na psa příliš ostří, ale ukažte mu, že máte situaci pod kontrolou a může vám věřit.

Co s sebou na dovolenou

co sbalit

Psa raději nechám doma

Někdy může být opravdu lepší nechat psa doma. A to v případech:

  • Pes nezvládá jízdu autem nebo jinými dopravními prostředky.
  • Cesta je příliš zdlouhavá.
  • Extrémní klimatické podmínky v cílové destinaci.
  • V cílové destinaci se nelze ubytovat se psem.
  • Představy o trávení dovolené se neslučují s potřebami psa (ležení u bazénu, lyžování…).
  • Pes je starý či nemocný.
  • Přísné podmínky vstupu psa do destinace a pobytu v ní.

Kam s ním?

Pejska můžete umístit k příbuzným, známým, do hotelu nebo k opatrovateli…

Pokud můžete psa svěřit někomu z rodiny či přátel, které pes dobře zná, máte velkou výhodu. Pes si tak může užívat vše, na co je zvyklý – mazlení, procházky, pamlsky… To bude pro vašeho pejska také parádní dovolená.

Jestliže je váš pes příliš dominantní nebo naopak velmi bojácný, měli byste jeho umístění pečlivě zvážit. Pokud vaši přátelé či příbuzní nemají zkušenosti s chovem či výchovou psů, může být takové hlídání nepříjemné jak jim, tak pejskovi. Nevěříte nikomu jinému? Pak na ně pejska dostatečně zvykejte, půjčujte jim ho na procházky či návštěvy doma, řekněte jim, jaké jsou negativní vlastnosti vašeho pejska a s čím je tedy při hlídání potřeba počítat.

opatrovatel

Psí hotel nebo opatrovatel

Výhodou psích hotelů či opatrovatelů je jistě to, že mají zkušenosti s psí výchovou. Při výběru hlídání dbejte na reference ostatních majitelů psů. Vybírejte podle toho, jestli váš pes potřebuje spíš individuální přístup nebo mu bude dobře ve smečce. Pes by měl mít také přístup do výběhu nebo možnost chodit pravidelně se venčit a na procházky. Také by mělo být samozřejmostí, aby pes měl k dispozici své krmivo, na které je zvyklý, a to ve vhodných dávkách.

  • Opatrovatel se musí líbit i vašemu psovi.
  • Zjistěte si, kolik zvířat bude u opatrovatele najedou. Čím méně, tím lépe.
  • Opatrovatel by měl mít dostatek zkušeností s chovem a výchovou psů – a to by měl také při návštěvách dokázat.
  • Zázemí musí být čisté.
  • Pes musí mít možnost mít své vlastní krmivo a dostatek pitné vody.
  • Opatrovatel by měl požadovat veterinární průkaz a kontakt na vašeho veterináře.
  • Zvíře musí mít pravidelný pohyb a dostatek aktivit.
  • Opatrovatel by měl mít celkově zájem o psa, jeho návyky, potřeby a zdravotní stav.

psí hotel