Jak zatočit s kočičími trichobezoáry

kočka olizující si srst„Kuck, kuck, kuck.“

Pokud jste hrdým majitelem kočkovité šelmy, jistě pro vás nejsou tyto dávivé zvuky vašeho čtyřnohého společníka něčím neznámým. Kočky patří mezi vysoce čistotná zvířata. Jejich tlamička je vybavena dlouhým drsným jazykem, kterým si kočka pravidelně olizuje kožíšek na celém těle. Drsnost jazyka způsobují mikroskopické „háčky“, kterými je doslova posetý. Při důkladné očistě se bohužel kočička nevyhne tomu, že nějaké chlupy také spolyká. A pokud se pyšní dlouhým a huňatým kožichem, spolkne jich mnohem více.

Za normálních okolností je kočka schopna menší množství chlupů vyvrhnout. Při tomto procesu vydává výše zmíněné dávivé zvuky, které vás ale nemusí děsit. Tímto způsobem se spolykaných chlupů zbavuje přirozenou cestou. Pokud je trávicí šťávy v žaludku dostatečně nenatráví, pokračují do střev, odkud je většinou kočka vyloučí s trusem. Pokud se ale kočce začnou v trávicím ústrojí hromadit větší chuchvalce chlupů, může to vyústit ve vážný problém.

Prevence vzniku trichobezoárů

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout problémům s kuličkami chlupů v trávicím traktu kočky, je předejít jejich vzniku. Existuje několik způsobů, jak tomu zamezit:

  • Pravidelně kočku vyčesávejte. Pravidelným česáním snížíte množství chlupů, které kočka při samoočistě spolyká (zejména v období línání).
  • Pořiďte kočce kočičí trávu. Tráva, kterou kočka sní, slouží jako přirozený prostředek k vyčištění žaludku. Podporuje dávivý reflex a usnadní tak kočce vyzvrátit smotky. Kočičí trávu si můžete zakoupit již vypěstovanou, nebo si koupit květináč a semínka a vypěstovat si ji sami.
  • Krmte kočku granulemi s označením „hairball control“. V našem sortimentu naleznete mnoho krmiv, která při pravidelném zkrmování zlepšují stav trávící soustavy kočky a usnadňují vylučování chlupových válečků. Obsahují vysoký podíl vlákniny.
  • Podávejte speciální pasty. Vznik trichobezoárů můžete potlačit podáváním past, které obsahují olejovitou emulzi. Díky tomu se stěny žaludku a střev „omastí“ a chlupy se z těla snáze vyloučí. Při preventivním podávání se doporučuje dávat pastu jednou týdně, při intenzivní léčbě i několikrát denně.

kočka jí trávu

Příznaky přítomnosti trichobezoárů

Pokud se ve střevech či žaludku nahromadí větší množství chlupů, mohou vytvořit tvrdou přepážku, která se postupně zvětšuje a stále více tvrdne. Na zdravotním stavu kočky se to pak může projevit různými příznaky:

  • nechutenství,
  • zácpa,
  • tvrdá stolice obsahující chlupy,
  • tvrdé břicho a větry,
  • časté kuckání a dávení.

ležící kočka

Pokud tyto příznaky u kočky zpozorujete, začněte se jimi včas zabývat. Trichobezoáry se možná nezdají být vážným problémem, ale jejich ignorance může vést ke vzniku život ohrožujícího stavu. Trichobezoár může zapříčinit totální neprůchodnost střev a v takovém případě je jediným řešením operativní zákrok. Nenechte to nikdy zajít takto daleko a kontrolujte, jak často kočka chlupy vydáví. Normální frekvence je 1-2krát / 2 týdny. Váš veterinář vám poradí asi nejlépe, jak v případě vaší kočičky postupovat. Může doporučit konkrétní krmivo nebo pastu a další prostředky, jak si s trichobezoáry poradit.