Zabaleno pečlivě a s ohledem na životní prostředí

Již od vzniku firmy naše ředitelka Janina měla vizi posílat balíky "eko" – balíčky vkusně balené do hnědého papíru či dřevité vlny v kartonové krabici polepené papírovou reklamní lepicí páskou, k tomu letáčky s poděkováním v přírodním vzhledu. Prostě krásné a ještě k tomu šetrné k přírodě. 

Ale brzy jsme přišli na to, že tenhle styl je sice pěkný, ale jedině na fotku na Instagram. Balíky se rozmáčely, papír toho moc nevydržel a zboží dorazilo k zákazníkovi poškozené. Uchýlili jsme se tedy ke starému dobrému plastu. Bublinková fólie, strečovka, lepenka. Vyzkoušeli jsme i flopak nebo vzduchové polštářky. Pořádně všechno obalit, ať to vydrží cestu kudykoli kamkoli a v jakémkoli počasí.  

Stovky vyexpedovaných balíků denně se zbožím pro naše zákazníky nás po nějaké době přiměly zamyslet se nad tím, kolik plastu spolu s novým vybavením pro mazlíčky posíláme. Nejde jen o to, kolik toho u nás použijeme my, ale také o to, že obalové materiály v nejlepším případě skončí v odpadu a koncoví zákazníci s nimi obvykle už dále nepracují. 

Rozhodli jsme se k téhle problematice postavit čelem a trochu zamakat na tom, aby balíčky nebyly plné plastu. Jelikož nám zbývaly krabice a kartóny od dodavatelů a nebylo nutné je všechny použít jako základ, zainvestovali jsme do stroje na výrobu kartónové střiže a přesto, že se dá taková střiž samozřejmě koupit, budeme si ji vyrábět sami. Některé krabice si tedy necháváme vcelku, jiné zpracováváme. 

stroj (1)

Nebudeme lhát, stejně vám balíček domů dorazí, takže uvidíte, jak vypadá – krabici vyplněnou kartónovou střiží či papírem ještě zabalíme do bílé strečové fólie a zafixujeme plastovou lepicí páskou, aby nedošlo k poškození zboží a promočení krabic, zvlášť teď v zimním období. Takové poškození by znamenalo mnohem větší dopad než použití trochy plastu... doprava poškozeného zboží zpátky k nám, likvidace, zabalení nového produktu a opět doprava... Samozřejmě jako skoro každý obchod s chovatelskými potřebami prodáváme i klece pro hlodavce a ptactvo, které jsou velmi křehké a snadno se při nevhodné manipulaci poškodí. Právě na takto křehké zboží používáme bublinkovou fólii, která jej dostatečně ochrání. 

balíčky (1)

Ulevit životnímu prostředí s námi můžete i vy. Nasbírali jste větší množství kartónu a krabic? Ozvěte se nám, rádi si pro ně k vám v rámci plzeňského kraje přijedeme. Nemusí tak skončit v odpadu a my je smysluplně využijeme. Mohou to být kartóny a krabice od nábytku, potravin, elektroniky... 

Na závěr bychom vás chtěli poprosit – pokud obalové materiály dále nepoužíváte nebo nedarujete nám i jiným firmám, třiďte je správně. Když je dáte do vhodného kontejneru, mají šanci na recyklaci a neskončí ve spalovně.