Roztomilý a hbitý - to je křečík/křeček

Roztomilé a děsně rychlé zvířátko – to je křečík/křeček.

Křečci a křečíci jsou často k vidění jako domácí mazlíčci dětí i dospělých. Svou jemnou povahou se hodí snad ke každému. Jsou také velmi zajímaví – pozorovat je byste vydrželi i hodiny.

Na úvod nemůžeme opomenout, že křečíci mají svůj režim – jsou aktivní hlavně v noci a večer. Přes den je moc neuvidíte. Z klece je určitě jentak netahejte, na mazlení bychom raději doporučili jiné zvířátko.

Křečík nebo křeček?

Jaký je vlastně rozdíl mezi křečíkem a křečkem? Je to jednoduché. Už název sám vypovídá o tom, že křečíci jsou menší a velmi drobní. Známe několik druhů křečíků, a to nejčastěji chovaného „džungaráka“ (křečík džungarský) nebo křečíka Campbellova, Roborovského či křečíka čínského. Křečíci jsou rychlí a obratní, jsou to malí blázni, ale nejsou příliš dobří v lezení. Můžou být trochu plašší než křečci. Počítejte s tím, že ne vždy musíte narazit na přítulného tvorečka, nemají ale ve zvyku kousat nebo být jinak agresivní. Je potřeba s nimi ale správně manipulovat, netahat je z domečku apod.

V domácnostech pak najdeme nejčastěji křečka syrského nebo také zlatého. Křeček je větší než křečík, v dospělosti může měřit až 15-20 cm. Křečci obvykle bývají klidnější a přítulnější než křečíci, ale opět je vše dáno povahou jednotlivce. Pořídit je můžete s různými barvami i délkou srsti.

Druhy křečků

Jednoho nebo dva?

Křečci a křečíci džungarští jsou velmi teritoriální a samotářská zvířata. Nesnesou tedy přítomnost jiného jedince, ani stejného druhu, takový zážitek je pro ně velmi stresující. Nesnesou se mezi sebou ani křečíci a křečci opačného pohlaví, maximálně v období páření.

Křečíky Roborovského a Campbellovy můžeme chovat ve skupinkách. To, že jejich soužití bude bezproblémové, nelze ale 100% zaručit. Rozhodně jim musíte dopřát co největší ubikaci. Pokud se rozhodnete pro skupinku zvířat, volte stejné pohlaví. Křečci a křečíci se neskutečně rychle rozmnožují, takže byste doma měli stovky malých křečků.

samotář

Co promyslet před pořízením

Přestože jsou křečci a křečíci malincí, potřebují ke svému spokojenému životu dostatek prostoru. Ujistěte se, že zvířátku můžete takovou možnost dopřát. Velkou klec je také potřeba vybavit hračkami, prolézačkami, tunely a schovkami, takže investice do vybavení může být vcelku vysoká.

Život křečků je bohužel velmi krátký. Dožívají se asi 2-3 let. Roboráčci pak maximálně 1,5-2 roky.

Kluka nebo holku? U křečků nejsou rozdíly mezi pohlavími tolik pozorovatelné. Obecně můžeme říct, že samičky jsou zvídavější a obratnější. Samečci si rádi odpočinou a většinu času stráví v domečku nebo u misky.

Jak jsme již několikrát zmínili, křečci i křečíci jsou velmi aktivní, hlavně tedy přes noc. Jelikož jim nemůžete nabídnout nekonečný výběh, umístěte jim do ubikace běhací kolečko. Proč to zmiňujeme v této kapitolce? Takový běh v kolečku může dělat vcelku rámus a lidé, kteří mají velmi lehké spaní, by mohli mít problém se spánkem v blízkosti ubikace. Stejně tak křečci běhají po kleci, hrají si, žerou, hrabou v podestýlce, koušou mříže… To všechno může být v nočním klidu rušivé.

Křeček také, stejně jako jakékoliv zvířátko, může onemocnět. Buďte tedy připraveni, že na vyřešení problému se zdravím budete muset vynaložit mnohonásobě více korun, než je pořizovací cena takového křečka.

Co dát křečkům k jídlu

Křečci jsou všežravci. To ale určitě neznamená, že je můžete ládovat čímkoliv. Tedy pokud chcete, aby u vás měl křeček zdravý a spokojený život. Vždy se držte podávání základní směsky, která by měla obsahovat obiloviny (pšenici, žito, oves, proso…), luštěniny, semena. Vyvarujte se směsek s barvenými kousky nebo přemírou kukuřice. Obyčejnou směsku doplňte s mírou slunečnicemi a ořechy.

Denně můžete přidat k takové plnohodnotné směsce ještě vodnatou zeleninu jako okurku nebo salát. Jednou za pár dní pak třeba mrkev a nějaké ovoce – jablko nebo banán. Takový jídelníček pak doplňujeme i živočišnými bílkovinami. Sáhnout můžete po syrovém a vařeném masu, tvarohu, moučných červech apod. Více se dozvíte v našem Rádci, který se zabývá stravou křečků.

hamster-5490235_1

Kde křečíci a křečci bydlí

Jak už jsme se zmínili, i tihle malí tvorečci potřebují prostorné bydlení. Pro křečíky doporučujeme ubikaci o minimální délce 80 cm, pro křečky pak 100 cm. Volte bydlení spíš dlouhé než vysoké. Křečci ani křečíci nejsou šplhači, ale rádi běhají. Výhodou je, že pro křečky je výběr klecí velký. Můžete sáhnout po klasické drátěné kleci s plastovým dnem. Skvěle poslouží i plastová duna nebo akvárium. Super příbytek se dá vyrobit i z plastového úložného boxu. Ubikaci vybavte dřevěnými doplňky – domečky, tunely, žebříky, prolézačkami…

Na dno dejte vysokou vrstvu podestýlky, ve které bude křeček hrabat a stavět si v ní tunely a skrýše. Vhodnou podestýlkou jsou hobliny, konopné pazdeří nebo stále více oblíbený Asan. Seno křečci nepotřebují.

hamster-5115249_640

Jak se chovají

K lidem jsou křečci zpočátku spíš rezervovaní. Brzy si ale zvyknou, že jste vy ten, kdo jim denně sype krmení a dává mňamky a budou vás mít rádi. Jsou jedinci, kteří vám ochotně vylezou na ruku nebo se dokonce budou „mazlit“ – zůstanou u vás třeba pod mikinou spát. Počítat musíte ale i s nejméně chtěnou variantou, a to s tím, že vás křeček bude spíš respektovat a nebude si vás všímat. Nejhorší varianta je ta, že křeček bude útočit, ale věříme, že to jsou ojedinělé situace a křeček si na vás zvykne.

Křečci jsou typičtí tím, že si „syslí“, a to nejen jídlo. Ve svých ústních torbičkách si přenášejí jídlo z misky do skrýše, kde jej vysypou a nechávají na horší časy. Proto doporučujeme nedávat křečkům příliš jídla, zbytečně byste jej pak vyhazovali se starou podestýlkou.

Křečci jsou čistotná zvířátka a po chvíli soužití s nimi si můžete všimnout, že chodí vykonávat potřebu do jednoho místa. Toho využijte a na toto místo jim umístěte záchod, který pak můžete vysypávat. S čistotností také souvisí to, že se často myjí a čechrají si kožíšek, nepotřebují tedy koupel od nás lidí.

Také jsme si již několikrát řekli, že je křeček noční tvor, a proto ho při spánku ve dne nerušíme.

hamster-5115245 (1)

Nemoci křečků

Jak poznáte, že je křeček nemocný? Chvíli jej pozorujte, může být malátný, pořád ospalý, pasivní nebo dokonce může mít lysá místa v kožíšku, může mu téct z nosu, očí nebo uší nebo se mu již neleskne srst.

Nejčastěji se u křečka setkáte s respiračním onemocněním, kdy křeček kýchá a má podrážděné oči a mokrý čumáček.

Křečka mohou napadnout i paraziti, to se projeví lysými místy, protože se křeček drbe. V tomhle případě určitě musíte navštívit veterináře a ošetřit proti parazitům i křeččí ubikaci.

Při svých zběsilých výpravách si může křeček přivodit i zranění v podobě zlomeninek nebo odřenin. Řezné rány desinfikujte, zlomeniny paciček konzultujte s veterinářem.

Zvlášť u starších křečků se mohou objevit nádorová onemocnění. Obvykle se dají úspěšně vyřešit chirurgickým zákrokem.

Kde pořídit křečka

Jako první určitě každého napadne pořídit křečka ve zverimexu. Taková cesta je samozřejmě nejjednodušší. Bohužel má i svá proti. Zverimexové samičky mohou být nakryté a po několika dnech vás tak může čekat pěkná nadílka. To samé platí pro křečky, kteří se prodávají na různých burzách či internetových bazarech. Jsou totiž primárně určeni na zkrm. Můžete argumentovat, že je ve zverimexu (na burze…) mají rozdělené podle pohlaví, ale věřte, že předtím, než byli takto rozděleni, byli všichni spolu bez ohledu na pohlaví či příbuznost.

hamster-pups-2693007_1280

Pokud pořídíte křečka či křečíka v chovatelské stanici, budete mít jistotu, že zvířátko bude zdravé a nebudete mít brzy v ubikaci o pár křečků navíc. Rozhodně také dostanete pohlaví křečka, které jste si zvolili.

Líbí se vám křečci a zvažujete jejich pořízení? Věříme, že z vás budou super kamarádi. Pokud potřebujete poradit s chovem, krmením nebo vybavením, určitě se nám ozvěte!


 

♥ Tipy na krmivo: 

Tipy na pamlsky: 

Klece a vybavení pro křečíky a křečky: