Bezlepkové vs. bezobilné?

pes v obilíJaké krmivo je pro vašeho chlupatého kamaráda to nejlepší? Bezlepkové či bezobilné – to je oč tu běží.

To, jestli by měli pejsci a ostatní domácí mazlíčci konzumovat obiloviny či nikoliv, patří mezi velmi ožehavá a hojně diskutovaná témata. Jedná se pouze o módní trend, či důležitý dietologický poznatek? Hned na začátku je potřeba zmínit, že pokud je váš pes naprosto zdravý, lepek mu sám o sobě neuškodí. Je potřeba spíše ohlídat množství, aby obiloviny a lepek nepředstavovaly dominantní část jídelníčku.

U mnoha pejsků i koček se v dnešní době objevují obdobné problémy trávicího traktu jako u lidí. Nejčastěji se jedná o tyto potíže:

  • Alergie na pšenici
  • Celiakie
  • Nesnášenlivost lepku
  • Problém s jiným silným alergenem (kukuřice, sója aj.)


Všechny výše zmíněné stavy mají sice trochu jinou příčinu z hlediska biochemie, ale v klinických projevech jsou si velmi podobné:

  • Průjem
  • Větry
  • Nadýmání
  • Bolesti břicha
  • Zácpa
  • Nárůst/úbytek hmotnosti
  • Změna chování (agrese, apatie, úzkost)


Pokud má váš miláček jakékoliv střevní potíže, měl by veterinář v první řadě vyloučit bakteriální/virovou střevní infekci. Pak se můžete zaměřit na skladbu jídelníčku a vyzkoušet krmivo neobsahující nejsilnější alergeny a obilí.

Ne všichni chlupáči mají problém konkrétně s lepkem. Často se objevuje alergie na pšenici, kterou najdete téměř ve všech krmivech prémiové nebo ekonomické kvality. Ideální je proto vyhledávat krmivo s vysokým obsahem masa a nízkým podílem obilovin.

Obiloviny obsahující lepek Bezlepkové obiloviny
Pšenice Rýže
Žito Kukuřice
Špalda Bezlepkový (řezaný) oves
Ječmen Pohanka
Oves (vyjma řezaného) Quinoa
- Zelený (mladý) ječmen
- Proso

gluten freeS rostoucím sortimentem zvířecích krmiv (i potravin) na trhu se stále častěji objevují na obalech následující dva pojmy:

  • Grain-free = bezobilné
  • Gluten-free = bezlepkové

Mnohdy také dochází k záměně těchto dvou rozdílných pojmů. Pojďme si proto osvětlit, co přesně znamenají.

Grain-free – o něco lepší než bezlepkové

Pokud narazíte na granule s označením grain-free, můžete se spolehnout na to, že se v krmivu nenachází skutečně žádné obiloviny. To znamená, že ani rýže nebo kukuřice. Tyto dvě obiloviny sice neobsahují lepek, ale z formálního hlediska se o obiloviny jedná. Mezi přirozeně bezlepkové obiloviny dále patří mladý ječmen (zelený ječmen) a řezaný oves. Obvykle se ale zpracovávají společně s dalšími surovinami a při tom mohou být lepkem kontaminovány.

I z toho důvodu je lepší sáhnout po krmivu se striktně bezobilným složením. Protože jsou obiloviny důležitým zdrojem sacharidů, je potřeba je nějakým způsobem nahradit. Jako bohaté zdroje kvalitních sacharidů se často používají batáty, brambory, luštěniny, fazole, zelenina a ovoce.

Bezlepkové – obsahují často bezlepkové obiloviny

Obal opatřený nápisem gluten-free naznačuje, že se v krmivu nenachází suroviny obsahující lepek. Když se ale začtete do složení, můžete tam najít třeba rýži, kukuřici, řezaný oves, pohanku a velmi často zelený ječmen. Nikdo už vám ale nezaručí, že tyto přirozeně bezlepkové obiloviny nebyly při výrobě kontaminovány. Případně se může problém skrývat někde jinde a zvířátku nedělá problém přímo lepek, ale jiná složka krmiva.


Krmiva u Toma vám proto přináší celou řadu značek, u kterých se můžete spolehnout na kvalitu a vyladěné složení. Pro extra citlivá bříška doporučujeme bezobilné produkty. Těm méně citlivým by měly postačit bezlepkové výrobky.

♥ Celou řadu bezobilných krmiv najdete u těchto značek ♥:

♥ Máme také značky nabízející bezlepkové výrobky ♥:

 

vlčák v poli