Psí sporty - Dogfrisbee

Frisbee neboli létající talíř – o tom jste už určitě někdy slyšeli, je to totiž oblíbená zábava lidí po celém světě! Ale věděli jste, že tenhle sport baví i psy a náramně jim svědčí? Pojďte zjistit více! 

Historie

Psí "frisbíčko" má kořeny v 70. letech 20. století, kdy whippet jménem Ashley objevil kouzlo létajícího talíře a skákal pro něj neuvěřitelně vysoko. Tenhle psí kluk se stal i s jeho páníčkem slavným ze dne na den díky "vystoupení" na baseballovém zápase v Los Angeles. Poté byl tento tým hostem mnoha televizních show, objevil se na titulkách časopisů a zahrál si hlavní roli v dokumentu. 3x vyhráli Mistrovství světa v Dog Frisbee. Po pejskovi pak nese jméno nejprestižnější podnik tohoto sportu – The Ashley Whippet Invitational.

Podívejte se na video - kdy to všechno začalo! 

O Dogfrisbee

Dogfrisbee je opravdový sport se systémem ligových soutěží, dostat se můžete až na Mistrovství světa i Evropy. Kategorie tohoto sportu jsou Freestyle a Distance. Distance má ještě čtyři další disciplíny: TimeTrial, DogDartbee, the Quadruped, Super MiniDistance. 

Psí frisbee je pak skvělou zábavou na volná odpoledne, ale můžete v něm i soutěžit a stát se mistry! Ze začátku se ale naučte dobře házet a psa naučte chytat disk a disciplínu, která vám bude sedět, vyberete až později. 

Tento sport je obvykle oblíbený proto, že baví psa a páníček si při něm zase tolik nenadře a může být kreativní. Je to ideální sport pro rozené psí běžce a blázínky, co potřebují pořádně utahat. Dogfrisbee je vhodný pro všechny pejsky, na soutěžích potkáme malé i velké, atlety i zdánlivé gaučáky. 

Nezapomeňte, že Dogfrisbee není jen o házení a chytání, ale stejně jako všechny ostatní sporty, také o práci a vztahu se psem. Jelikož se jedná o pohybovou aktivitu, pes musí mít dostatečnou fyzičku a trénink, stejně tak ale musí dobře regenerovat a mít zajištěnou dostatečnou a správnou výživu. Zaměřte se tedy  na odpočinek a do psího jídelníčku zařaďte doplňky stravy v podobě kloubní výživy. Pejska také učte povely a pozornost. 

frisbee-4127208_1920u (1)

Jak na to a kdy začít? 

Pozor: Intenzivní trénink Dogfrisbee začínáme vždy až po 1. roce věku. Do tohoto životního mezníku se totiž psi nejvíce vyvíjejí a nevhodným tréninkem jim můžeme zadělat na zdravotní problémy. To ale platí pro všechny psí sporty. 

Začít se seznamováním můžeme už od štěňátka, pejska učíme úchop, přetahování o disk, pozornost. Házíme velmi krátce a velmi nízko. Disk musí být pro pejska nejvíce oceňovaný, aby měl o něj během tréninku zájem, proto z disku děláme tu nejlepší a nejváženější věc na světě. :) 

1. Vybereme disk - a nejen jeden, ale rovnou dva stejné, aby pejsek ani jeden neupřednostňoval a byl ochoten se vzdát jednoho pro druhý a tím je střídat. Ze začátku můžete psa učit na disk jako hračku – měkčí jako přetahovadlo. Pro kousavého psa tu máme i něco odolnějšího. Časem se pak pejsek přesune od štěněčího k dospěláckému disku. 

24606_1

2. Naučíme psa na disk - začneme vzbuzováním zájmu o hračky. Pokud si s vámi pes rád hraje, ukažte mu i frisbee, ale jen na chvilku a pak hru ukončete, aby zůstal disk pro psa "něco extra". Aktivitu ukončíme v tom nejlepším a disk schováme. Hra může vypadat tak, že se o disk se psem přetahujete, disk taháte po zemi, kutálíte jím, utíkáte s diskem pryč a po celou dobu psa povzbuzujete, aby jej chytil. Přidáte druhý disk a podporujete zájem psa i o druhý disk. Žádné pamlsky! Odměnou pro psa je vždy frisbee. Pes by se měl také naučit vyběhnout již před hozením disku, a to na váš povel. Když se pes rozběhne dříve, má disk stále na očích během letu. Pokud pes umí tyhle základy, můžete začít házet disk krátce v úrovni jeho tlamy. Vzdálenost prodlužujte. 

frisbee-4126280_1920 (1)

3. Správné házení - pes bude chytat správně jen dobře a rovně hozené disky, které je schopen dohnat. Naučit se můžete spoustu různých stylů házení, takovým základem je určitě backhand. Určitě doporučujeme podívat se na videa nebo navštívit seminář či někoho, kdo se tomuto sportu už věnuje, aby vám ukázal hody a jejich provedení. Čím lépe budete házet, tím více to půjde i jemu! Navíc takový velmi špatný hod může psa i ohrozit na zdraví. Až se naučíte správně házet a pes bude chytat vaše hody, můžete se porozhlédnout po konkrétní disciplíně, přidat k házení různé triky a prvky z dogdancingu.

frisbee-4126283_1920 (1)

 Zaujal vás psí sport Dogfrisbee? Tak hurá do toho, vyzkoušejte ho! Možná ani nevíte, jaký talent se skrývá ve vašem chlupáčovi. :) Hodně štěstí!