Jak na ochlazení zvířat v horkých dnech

5a28f1cf6f04b6.8908925315126327834547Léto je krásný čas plný výletů a dovolených. Patří k němu ale neodmyslitelně také vysoké teploty vzduchu a pálící slunce. To nemusí být zrovna příjemné pro zvířata. Pojďme se tady podívat, jak vašim miláčkům takové letní dny zpříjemnit. 

Jak na ochlazení psa 

Určitě už jste někdy viděli psa, jak s vyplazeným jazykem rychle dýchá - tím se sám ochlazuje. Ale někdy to stačit nemusí, a proto se podíváme na prevenci přehřátí. 

1. Nejdříve se pokusíme pejskovi najít chladný úkryt, tím nejlepším je přirozený stín stromů či keřů, pomůže nám ale také slunečník. Pes si odpočine na čerstvém vzduchu, ale přitom na něj nebude svítit slunce, vyhneme se tím riziku úpalu. Zabraňte, aby pes ležel na rozpálené zemi nebo podlaze položením navlhčeného ručníku nebo chladící podložky

2. Studené jídlo a pití pejska rozhodně ochladí a ještě ho potěší! Sáhnout můžete po zmraženém kuřecím či hovězím nekořeněném vývaru, po kostkách ledu nebo i po psí zmrzlině! Doporučujeme také namazat oblíbenou paštiku do lízací podložky a nechat zmrazit. Pozor na zmražené kusy ledu a nebo právě konzervy - mohou způsobit trávicí obtíže, až dokonce zánět žaludku. 

3. Stejně jako lidi, i psi potřebují dodržovat, a zvlášť v horkých dnech, pitný režim. Pejskovi častěji vodu vyměňujte za chladnější (ale ne úplně studenou) v několikadog-962106_1920 (1) miskách na různých místech domu nebo zahrady, aktivně psa k pití povzbuzujte, dejte mu na hraní tekoucí vodu z fontánky nebo stříkající hadici, případně můžete opět sáhnout po studeném vývaru. Na hadice a fontánky pozor – nadměrný příjem vody může způsobit intoxikaci. 

4. Ochlazení ve vodě nemusí být pro všechny psy úplně příjemné, někteří prostě nejsou milovníci vody. S rozvahou by se ale v horkých dnech měli ve vodě chladit i rození plaváčci. Pes by nikdy neměl do vody skákat rozpálený, ale měl by do ní vstupovat pozvolna, aby neutrpěl teplotní šok. Pokud si váš pejsek není plaváním jistý, pořiďte mu plovací vestu! Stejně tak na psa nikdy nelijte vodu z kýblu nebo jej nestříkejte hadicí - zkuste mu třeba jen namočit čumáček nebo tlapky ve vaničce či bazénku. Ke vstupu do vody pejska můžete povzbudit oblíbenou hračkou nebo pamlskem

Příliš chladná podlaha nebo dlouhé koupání ve studené vodě může i u pejska vyvolat infekci močového měchýře - příznakem je pak časté a bolestivé močení. 

dog-4608267_1920 (1)5. Procházky všichni milujeme, ale v letních horkých dnech je potřeba je omezit, zvlášť pokud bydlíte v betonové zástavbě. Horké chodníky a silnice dosahují teplot až přes 50°C a nejsou nic příjemného pro psí tlapičky. Přes den tedy volte spíš krátké procházky v lese či ve stínu. Delší procházky, případně tréninky, nechte do chladných brzkých ranních nebo pozdních večerních hodin. Pokud si vás miláček popálí polštářky na tlapičkách, ošetřete mu je balzámkem a nenamáhejte je. 

6. Máte pocit, že vašemu pejskovi je v těch chlupech děsné vedro a chcete mu ostříhat srst? Moment! Strojek či nůžky ne vždy poskytnou pejskovi úlevu. Ve skutečnosti má totiž psí srst nejen zahřívací funkci, ale také ochlazovací. Ze srsti se totiž odpařuje voda, to odebírá teplo z okolí a psa ochlazuje. Střihání tedy velmi záleží na plemeni psa - vždy se o střihání poraďte s veterinářem nebo psím kadeřníkem. Srst ale můžete pravidelně vyčesávat a tím psa zbavit přebytečných chlupů. 

U psa bezsrstého plemene nezapomeňte na opalovací krém s vysokým UV faktorem, aby se vám pejsek nespálil. 

7. Do prevence přehřátí rozhodně musíme zařadit i (ne)cestování autem. V horkých dnech nedoporučujeme podnikat se psem dlouhé cesty autem přes den, raději cestujte brzy ráno nebo večer. Do přepravní klece nebo na sedačku můžete dát i chladící podložku nebo pejskovi na krk připnout chladící obojek. Během cesty nezapomeňte na přestávky a pitný režim pejskův i váš, v tom pomůže třeba cestovní miska. :) NIKDY, NIKDY, NIKDY nenechávejte psa zavřeného v autě samotného, a to ani ve stínu nebo se staženými okny. V horku v autě stoupá teplota velmi rychle - během 20 minut se teplota v autě může vyšplhat až na 70 °C a to už je nebezpečné. 

8. Tip od čtenářky Evy z Facebooku: Pozor na stahovací náhubky a nevhodné velikosti náhubků. Stahovací náhubky slouží k FIXACI čenichu např. u veterináře (aby pes nekousl při nepříjemné situaci), ne k běžnému nošení. Náhubek by měl být dostatečně velký, aby si v něm pes mohl pohodlně zívnout a hlavně, aby mohl mít otevřenou tlamu a vyplazený jazyk, viz. výše zmiňovaný způsob ochlazování psů. 

Jak poznat přehřátí a co s tím? 

Příznaky přehřátídog-2785077_1920 (1)

  • nervozita, poté apatie, dezorientace, malátnost, bezvědomí 
  • suchý a horký čenich, suché sliznice pysků a kůže 
  • zrychlený srdeční tep, ztížené a zrychlené dýchání, zvracení
  • slinění 
  • tělesná teplota nad 40°C 

Co dělat při přehřátí 

  • rychlý přesun psa na chladnější místo 
  • položení psa tak, aby hlava byla výše než tělo 
  • obklady kostkami ledu na vnitřní plochu stehna 
  • psa zabalte do mokrých ručníků (přikrývek, oblečení...) - voda, ve které budeme namáčet, nesmí být studená 
  • psa poprašujte vlažnou vodou nebo velmi pomalu polévejte 
  • pokud je pes při vědomí, podejte mu vodu - ale pouze v případě, že zvládne polykat 
  • namočte mu tlapky
  • po poskytnutí první pomoci vyhledejte veterináře kisspng-labrador-retriever-siberian-husky-pug-puppy-cat-puppy-5a997d278ef5d2.5190902115200084875856

Kdo je nejvíce ohrožen? 

  • štěňata a psí senioři 
  • obézní zvířata 
  • nemocní psi - srdeční onemocnění nebo jiná vážná choroba 
  • psi s krátkým čenichem (brachycefalická plemena) - buldoci, buldočci, mopsíci i molossoidní plemena jako dogy, boxeři, rotvajleři 


kisspng-tabby-cat-kitten-dog-domestic-short-haired-cat-yellow-cat-5aa41d57e77aa0.1426430315207048559482Jak na ochlazení kočky 

Stejně jako pes se může přehřát i kočka, i když k tomu není tolik náchylná. I jí můžete ulevit v horkých dnech a posilovat prevenci. 

1. Kočka by měla být v klidu, ve vedru se totiž pohybem a hrou více vyčerpá a dehydratuje. Najděte kočce chladnější koutek ve stínu uvnitř domu. 

2. Určitě máte pro vašeho kočičího miláčka sametové a chlupaté pelíšky a dečky, ale v horkých dnech omezte jejich používání a zaměřte se na chladivé útočiště. Jako pelíšek postačí ručník nebo lehká bavlněná látka. Dobře fungují také chladící podložky. Kočka bude určitě šťastná i za kartonovou krabici. Do nového pelíšku můžete dát i platíčko s ledem zabalené do utěrky, tak se zvýší chladivý efekt. 

3. Stinná místa na zahradě je potřeba vytvořit pro venkovní kočičky, nejlépe na místě, kde profukuje větřík - pomoct si můžete bavlněným přehozem nebo slunečníkem. 

4. Kočka musí dodržovat pitný režim - ale všichni víme, že kočkám se do pití obecně moc nechce. Zkuste kočku nalákat na tekoucí vodu z hadice nebo na fontánku. Vodu v mističce častěji vyměňujte za chladnější a čerstvou. Přístup k vodě musí být neomezený. Dalším fíglem nalákání kočky k pití je přidat do misky s vodou ledové kostky nebo zmražené kousky nekořeněného masového vývaru. cat-2596037_1920 (1)

5. Kočku nikdy neházejte do vody, neponořujte do kýble nebo neostřikujte vodou z hadice. Mohli byste jí přivodit velmi nebezpečný teplotní šok, o narušení vztahu mezi vámi a chlupáčem ani nemluvíme. Kočku můžete zchladit vodou potíráním mokrým hadrem na bříšku, v podpaží, na bříškách tlapiček, pod bradou a na vnější straně uší. 

6. Na kočku není nutné v létě brát strojek nebo nůžky. Jak je již popsáno výše u psů, i srst má svoje dvě funkce - zahřívací a ochlazovací. Starou přebytečnou srst můžete vyčesat, tím kočičce určitě ulevíte a regenerujete pokožku. 

7. Pokud plánujete v horkém dni cestu autem i s vaší číčou, rozhodně si výlet naplánujte na brzké ranní nebo večerní hodiny, samozřejmě, pokud možno, v klimatizovaném autě. Jak už víme, zvířátko nikdy nenecháváme v autě. 

cat-2488258_1920 (1)
Jak poznat přehřátí a co s tím? 


Příznaky přehřátí

  • neklid, nervozita, apatie
  • obtížné a zrychlené dýchání 
  • nereagování na vnější podněty 
  • dezorientace 
  • zrychlení srdečního tepu 
  • zvracení 
  • bezvědomí 


Co dělat při přehřátí 

  • první pomocí je přenesení do stínu na chladné místo 
  • kočku lehce ochlazujeme mokrými ručníky, následně ji jimi přikryjeme kisspng-cat-food-kitten-dog-adorable-cat-png-5a78cf7fb447b3.6524993915178668797384
  • kočce podáme čistou vlažnou vodu na pití - když se napije, je to dobré znamení 
  • dohlížíme na zdravotní stav a vydáme se k veterináři 

Kdo je nejvíce ohrožen? 

  • koťata a kočičí senioři
  • obézní zvířata 
  • nemocní jedinci - srdeční onemocnění nebo jiná vážná choroba 


kisspng-guinea-pig-care-pet-cage-5af681fa3135c9.6369457115261045702016Jak na ochlazení malých zvířat 

U malých zvířat příliš mnoho možností ochlazení nemáme, přesto jim ale jednoduchými způsoby můžeme v horkých dnech ulevit. 

1. Chladné a stinné místo je základem udržení tepelné pohody zvířete. Morčátka a králíky nechte tentokrát raději uvnitř a nepouštějte je do venkovních výběhů, klece se zvířátky dejte na chladnější místa. V místnosti můžete pustit i větrák, ale pozor, aby zvířata nebyla v průvanu! Přes klec můžete dát mokrý ručník - vzduch cirkulující přes ručník se ochlazuje. 

2. Pitný režim je potřeba hlídat i u malých zvířátek - v napáječce jim častěji vyměňujte vodu za chladnější, ale ne studenou. K pití je nalákáte přidáním bylinkového sirupu do vody nebo jim do napáječky můžete dát vychladlý heřmánkový čaj. photo-1556568543-4ad4c9bc079f

3. Vodní hrátky - některá malá zvířátka vodu nemůžou ani vidět a některým zase nevadí. Tento trik máme vyzkoušený u potkanů: do klece nebo i mimo jim dejte mělkou misku s trochou vlažné vody (cca 1-2 cm), do ní naházejte mražený hrášek nebo kousky zeleniny/ovoce nebo pamlsky. Ulovení kořisti je naláká do vody - je to parádní zábava jak pro zvířata, tak pro vás! 

4. Vodu zvířátka mohou přijímat i z jídla, konkrétně z vodnaté zeleniny a z ovoce - pozor na meloun, ten může způsobit trávicí obtíže. Zvířátkům tedy podáváme hlavně třeba okurku. Pozor na to, aby potrava v kleci nehnila. 

5. Chladící podložky pro malá zvířata úplně nedoporučujeme, protože právě ty psí nebo kočičí můžou chladit až moc, a to by mohlo vašemu malému zvířátku přivodit respirační onemocnění nebo jiné nebezpečné nachlazení. Jedinou chladivou podložkou, kterou máme vyzkoušenou, je dlaždice nebo plochý kámen, který přirozeně studí, a tak malé zvířátko ochladí. 

S ochlazováním malých zvířat to příliš nepřeháníme, protože jsou to opravdu drobní živočichové náchylní k nachlazení. 


rabbit-1805184_1920 (1)
Jak poznat přehřátí a co s tím? 


Příznaky přehřátí

  • vyhledávání chladného místa, natažení v lehu a jiné nepřirozené polohy, zrychlený dech, mokrý čumáček a tlamička, horké uši 
  • apatie, bezvědomí 
  • odmítání potravy 





Co dělat při přehřátí kisspng-golden-hamster-mouse-gerbil-rodent-bast-5b15e78d800fa6.9614019215281621895246

  • první pomocí je přenesení do stínu na chladné místo 
  • otíráme tlapičky, ušní boltce a ocásek chladnější vodou (nikdy nenamáčíme celé zvíře)
  • podávání vody - můžeme přidat trochu glukopuru 

Kdo je nejvíce ohrožen? 

  • mláďata a senioři 
  • obézní zvířata 
  • nemocní jedinci - srdeční onemocnění nebo jiná vážná choroba 



Věříme, že vám náš článek pomohl. Máte další tipy a rady ohledně ochlazování zvířat v létě? Dejte nám vědět a my je rádi doplníme!