Pro kočky: Vitamíny a doplňky stravy

U koček, které mají pestrou vyváženou stravu, by žádné vitamíny ani doplňky stravy neměly být potřebné. Jsou ale chvíle, kdy musíme po těchto doplňcích stravy sáhnout. Například kvůli zklidnění kočky, zlepšení jejího trávení nebo třeba zlepšení kvality její srsti.

kočka 2

Březost, kojení nebo starší věk představují pro organismus kočky velkou zátěž. V těchto případech se vyplatí používat doplňky stravy, protože má vyšší potřebu všech vitaminů a minerálů.

Stabilní příjem vitamínů z doplňků stravy by měla mít kočka při krmení BARF metodou.
BARF = Biologically Appropriate Raw Foods (biologicky vhodná syrová potrava), případně Bone and Raw Meat Diet (strava se syrovým masem a kostmi) je výživový trend vycházející z původní přirozené potravy divokých koček.

Rozdělení vitamínů u doplňků stravy podle určení: 

  • Kloubní výživa – doplňky stravy pro správnou činnost pohybového ústrojí chrání klouby a šlachy. Pomáhají při artróze a zlepšují odolnost kloubů a vazů u zvířat ve vyšším věku.
  • Oběhový systém – podpora imunity  – pro posílení kardiovaskulární soustavy. Tyto preparáty pro kočky často obsahují prospěšný taurin, který zároveň posiluje imunitu.
  • Nervová soustava – preparáty pro lepší činnost nervové soustavy a snížení nervozity.
  • Zažívání – pro lepší zažívání vaší kočce pomohou probiotika. Užívat se hodí po odčervení, chirurgickém zákroku či po užívání antibiotik.
  • Pro zdravou kůži a srst – tyto preparáty obvykle obsahují hodnotné oleje, například lněný, rybí nebo ostropestřecový olej či vitamíny B-komplexu a vitamín D.
  • Multivitamíny – obvykle obsahují celé spektrum vitamínů, stopových prvků a bývají často doplněny o taurin.
  • Na uklidnění – podávají se kočkám, které špatně snáší změny prostředí, příchod nového člena rodiny nebo hlučné okolí. 
  • Pro zdravé zoubky – vhodně zvolené doplňky stravy pomohou s odstraněním zubního plaku, působí jako prevence zubního kamene a celkově posilují zdraví chrupu. 

Doplnky stravy kočky

Rozdělení vitamínů a doplňků stravy podle jejich formy 

  • Tablety – preparáty ve formě pevných tablet jsou určené k polykání. Kočce můžete tabletu podat rozdrcenou nebo ji celou schovat například do kousku masa. Pomoci vám může i aplikační pistolka. 
  • Tekuté – přípravky v tekuté formě mohou být kapky nebo roztoky, které snadno nakapete kočce do misky s vodou či krmením.
  • Pasty – preparáty ve formě pasty bývají ochucené, aby kočkám lépe chutnaly. Aplikují se přímo do dutiny ústní.

Než začnete s podáváním vitamínů a doplňků stravy 

Před podáváním jakýchkoliv doplňků stravy důkladně prokonzultujte s veterinářem správné poměry vitamínů a minerálů. Veškeré vitamíny a doplňkové preparáty tak podávejte kočce až po dohodě s veterinárním lékařem a vždy se řiďte pokyny uvedenými na obalu. 

 kočka 1