Jak na správné krmení andulek

andulka 2

Andulky jsou opeřenými parťáky, které nejčastěji chováme v domácnosti. Plánujete pořídit andulku nebo vás zajímají další nové informace? Přečtěte si článek o správném krmení. 

Kolik krmení potřebuje andulka? 

U krmení andulek musíte dávat pozor na to, abyste své ptáčky nepřekrmili. Se snadným a neomezeným přísunem krmiva se ptáčci příliš vykrmí a zleniví. Také si potravu začnou sami třídit a budou vyhazovat ven semínka, která jim příliš nechutnají a tím jim ze stravy zmizí pestrost a rozmanitost.

Určitě sami brzy zjistíte, kolik andulce sypat - pokud jí některá ze složek potravy vždy zbývá, uberte z krmné dávky. Pokud andulka všechno sní a dobře prospívá, jdete správným směrem. 

Čím andulku krmit? 

Andulka by měla dostávat směsku zrnin a semínek, která obsahuje všechno potřebné pro její zdravý život. Chcete andulce do krmení přinést pořádnou porci zábavy? Sáhněte po kláscích (nejen) senegalského prosa! Prosa mají tu výhodu, že ptáček musí vyvinout úsilí, aby se ke své potravě dostal, což více simuluje reálné prostředí a udrží ptáčka v kondici.

Andulky si také potrpí na ovoce a zeleninu (jablka, banány, loupané mrkve, hrozny). Musíte však dávat pozor na to, aby potrava nebyla ošetřena postřikem. Potravu před servírováním musíte pořádně omýt, abyste své andulce náhodou neublížili. Čerstvé trávy nebo třeba pampeliškové listy jsou také dobrou volbou.

Důležité je vždycky si zjistit, zda potrava není pro andulku nebezpečná. Například broskve nebo avokáda mohou vaši andulku otrávit, a proto se u nové potravy vždy ujistěte, zda je pro ptáčka bezpečná.

krmení andulek

Směsku andulce nasypejte do praktického krmítka nebo mističky

Nevhodné a škodlivé potraviny

Stejně jako u lidí, potrava, kterou konzumuje určitý jedinec bez reakcí, může u druhého vyvolat problémy. Proto není tak jednoduché sestavit seznam nebezpečné potravy pro ptáky.

Nikdy nedávat:

  • Avokádo je toxické, způsobuje nechutenství, načepýření, zvyšuje dechovou frekvenci a smrt se objeví asi po 12 hodinách od konzumace.
  • Broskve.
  • Čokoláda způsobuje zvracení, průjem, křeče, hyperaktivitu i smrt.
  • Cibule a česnek.
  • Lidské jídlo je tučné, solené nebo sladké a způsobuje vážné zdravotní problémy.
  • Cokoliv zkažené, shnilé nebo plesnivé.

Nevhodné:

  • Mléčné výrobky neumí ptáci přijímat, protože nemají enzym, který štěpí mléčný cukr – laktózu. V malém množství můžeme podat jogurt nebo kousek sýra jako příležitostný pamlsek. Nadměrná konzumace způsobí průjem.
  • Arašídy často obsahují plísně.
  • Ovoce: grapefruit, citron, švestky, rebarbora.
  • Zelenina: zelí, syrové a zelené brambory, zelené fazole.

Dáváme pozor na jedovaté rostliny v domácnosti: Diefenbachie, všechny lilkovité, liliové, pryskyřníkovité, amarylkovité rostliny, dále oleandr, vánoční hvězda, azalka, voskovka, náprstníky, plody asparágu, trnovec, hyacint, kulčiba, kroton, durman, rostliny s bíle nebo žlutě skvrnitými listy. Rizikové jsou i břečťan, anturium a monstera.

Co andulkám prospívá? 

Z ovocných plodů andulkám chutnají jahody, dužniny pomerančů, oloupaná jablíčka, hrozny, rajčata, hrušky nebo višně... Všechny tyto druhy ovoce jsou pro andulky vhodné. Můžete jim také dát ostružiny, meruňky, ananas, banán, kiwi a mango.

Čím ještě andulce přilepšit? 

Abyste andulce udělali radost, mrkněte se po pamlscích. Vhodné a oblíbené jsou různé tyčinky, minerální bloky nebo vitamínové perličky či biskitky

pamlsky

Jak podpořit trávení? 

Podpora trávení andulek je položkou finančně nenáročnou a velmi důležitou. Ideální volbou je grit nebo písek. Malé kamínky v žaludku rozmělní potravu a trávicí systém pak funguje efektivněji. 

A co k pití? 

Co se týká pitného režimu, není třeba vymýšlet složité věci a postačí obyčejná čerstvá voda. Vodu můžeme převařit a nechat stát, a zbavit se tak chlóru.

Vodu andulka bude snadno přijímat z pítka

andulka 3