Našli jsme venku ježka

Věříme, že se staráte o svá domácí zvířata správně. Jak je to ale s těmi divokými? Můžeme jim, zvlášť teď, když se blíží zima, nějak pomoct?

Pokud jste našli mládě ježka, nebo dokonce více mláďat, přesvědčte se, že potřebuje vaši pomoc. Ježek, který strádá, váží mezi 30-50 g a je opuštěný. Proto nejdříve pozorujte, že pro něj nepřijde jeho matka. Ježčí samice se totiž mohla jen vzdálit pro potravu. Počkejte tedy cca 3 hodiny. Pokud ale mláďata nejsou v hnízdě, vypadá to, že budou osiřelá.

Je možné, že nenarazíte jen na mládě, ale zželí se vám i dospělého ježka. Nejdříve se podívejte na jeho zdravotní stav, zda není zraněný a jaká je jeho hmotnost. Ideální váha je cca 600-700 g, při takové váze má ježek asi 15 cm. Nyní, v polovině listopadu by měl mít ježek k 600 gramům. Pokud je ježek zdravý, zavine se, má lesklé oči, vlhký čumák a při dotyku se naježí.

nalezené mládě ježka – Krmiva u Toma

Zraněný ježek je bez reakcí, nezavinuje se, může mít zapadlé oči a kašel. Může mít roztoče a klíšťata. Při prohlídce ježka nezvyšujte hlas a buďte klidní, nejlépe navštivte veterináře nebo záchrannou stanici, kde vám poradí nebo ještě lépe se o ježka sami postarají. Každopádně vám určitě dají cenné rady.

Když jste se rozhodli postarat se o ježka, zbavte ho vnějších parazitů. K hubení blech můžete použít spreje, pudry k tomu určené. Klíšťata odstraňte pinzetou. I vnitřní parazity je nutné zlikvidovat, ti ale nemusí být na první pohled vidět, proto je důležitá i prevence, s tím běžte určitě za veterinářem.

Ubytování

Ježka určitě ubytujte samotného, je to teritoriální zvíře a společnost jiného ježka by nesnesl. Ubikace pro ježka by měla mít minimálně 1-2 m2 a stěny by měly být vysoké cca 50 cm, aby ježek z ubikace nevylezl. Do výběhu mu dejte domeček, natrhané noviny, seno, slámu či suché listí. Čistěte denně. Ubytování umístěte do suché a světlé místnosti, kterou snadno vyvětráte, u země by měla být teplota cca 19°C. Dejte do výběhu misku na jídlo. Nikdy nedávejte k sobě samce a samici.

Potrava

Ježek je hmyzožravec, takže by měla převažovat masitá strava – kupte živé nebo sušené moučné červy. Určitě nekrmte ježka slimáky, žížalami nebo jinými zvířátky, která jste sami našli. Můžou mít vnitřní parazity.

Malé ježečky do 100 g dokrmujte sušeným mlékem pro štěňata nebo koťata. K ředění můžete použít slabý fenyklový čaj. Krmit je musíte každé 4 hodiny pomocí injekční stříkačky přímo do tlamičky. Kojenci se ani neumí sami vyprázdnit, a proto je nutné jim masírovat bříško a okolí řitního otvoru, abyste podpořili vyměšování. Poté, co malí ježečci přiberou na cca 100-150 g, můžete jim přilepšit konzervou pro koťata, tu ale rozmixujte tak, aby prošla stříkačkou. Pak jim dejte potravu do mělké mističky, aby se sami naučili přijímat potravu.

nalezený ježek – Krmiva u Toma

Pokud mláďata přibírají nad 150 g, mělo by maso tvořit minimálně polovinu dávky, a tak můžete začít podávat vařené kuřecí krky, vařené drůbeží či hovězí maso, vařenou rýži, vlasové nudle, ovesné vločky (i nevařené), suché nebo vlhčené kočičí a psí granule (ne však s rybím masem), psí a kočičí konzervy.

Nemá smysl, abychom během příznivého období podávali ptákům další potravu, když jsou schopni si ji shánět sami. Ptáci se totiž lehce naučí létat do krmítka a přirozenou potravu už nehledají.

Dávka pro křečka na den je 90 g (150 g ježek) nebo 120 g (450 g ježek). Ježci by měli dostat potravu hlavně večer, k pití vodu.

Nikdy nedávejte ježkovi pečivo, kravské mléko, vepřové maso, uzeniny, sladkosti, solená a kořeněná jídla… Tyto potraviny jsou pro ně velmi nebezpečné.

Návrat do přírody

Ježek by měl mít správnou hmotnost a měl by být krmen živou potravou, aby na ni byl zvyklý. Zvolte vhodně dobu i místo vypouštění. V závislosti na počasí je vhodnou dobou polovina dubna až začátek května a průměrné teploty by neměly klesnout pod 5 °C a bez deště. Pusťte ho nejlépe na stejném místě, kde jste ho našli. Samozřejmě, pokud jste ho našli u frekventované silnice, zkuste raději místo poblíž. Vhodné jsou velké neudržované zahrady bez plotů. Dobrým útočištěm jsou i sady, křoviny a listnaté a smíšené lesy. Pokud to je možné, v okolí by neměli být psi a mělo by tu být dostatečné množství úkrytů. Nevhodné jsou městské parky, vlastní zahrady… Ideálně vypusťte ježka ve večerních hodinách pod keř nebo k hromadě dřeva, aby se mohl hned ukrýt.

Pomoc všem ježkům

Chcete-li pomoci ježkům přečkat zimu, máme pár jednoduchých tipů.

  1. Nenechte ježky zmrznout – kupky sena, hromada listí a větví, dřevěný domeček na schovaném místě.
  2. Dejte ježkům možnost průchodu vaším plotem – malé otvory v plotě.
  3. Vytvořte ježkovi místo pro přezimování – dřevěná bedýnka s vchodem vystlaná senem, hoblinami, novinami. Nalákat můžete ježka kouskem syrového masa.

nalezené mládě ježka – Krmiva u Toma