Jak na péči o psího seniora?

Jak pečovat o starého psa

Z každého psa se, ať už dříve nebo později, stane senior. Starší pejsek má tak specifické nároky a potřeby na život. Připravte se na toto psí období.

Kdy je náš pes senior? Střední psi dosahují stáří přibližně v 7 letech věku, větší plemena ještě dříve. Malí psi jsou považováni za staré asi od 9 let věku. Třeba taková doga dosáhne na stáří již v 5 letech. Co to pro nás znamená? Připravte se, že váš pes bude pomalejší, nezvládne takovou fyzickou zátěž.

Pejskovi se může zpomalit i trávení, zhorší se smyslové vnímání a mohou se objevit i nemoci, které jsou typické pro vyšší psí věk. Začnete si všímat šedivění, potíží s chrupem, obezity.

fyzický kontakt – Krmiva u Toma

Pro mnoho páníčků je stáří psa, a s tím spojené zpomalování, vcelku překvapením a mohou se na pejska zlobit třeba za to, že už neběhá tak rychle, že už si nechce tolik hrát. Je potřeba se zamyslet nad tím, jak dlouho pejska už máme, na vině může být totiž právě stáří. Velkou roli ve stárnutí psa hraje i genetika, prostředí, fyzická zátěž atd.

Stáří si všimneme kvůli změnám na pohybovém aparátu. Psovi začnou slábnout svaly a v těle se bude ukládat více tuku. Proto bychom měli psovi dopřát pohyb – přiměřený a pravidelný. Tím pomůžeme pejskovi udržovat kondici. Pejsek může být časem z procházek unavenější nebo začne kulhat. Tak procházky zkraťte. V těchto chvílích psovi začněte podávat doplňky stravy – kloubní výživu s glukosaminem, chondroitinem, kyselinou hyaluronovou a kolagenem. Problém může pejskovi začít dělat i vyskočení na gauč nebo do auta. Život mazlíkovi zjednodušíte pořízením schůdků či rampy. Pořiďte pejskovi pohodlný a měkký pelíšek.

Ani zoubky vašeho psa už nebudou lepší. Časem se na nich ukládá zubní plak a kámen, což vede ke kazení zubů – zánětu dásní a vypadávání zubů. Veterinář vám rád poradí, jak pejskovi čistit zuby, jaké mu dávat doplňky stravy zaměřené na zdravé zuby. V některých případech bude nutné zuby vyčistit a zbavit zubního kamene ultrazvukem u veterináře.

Nejlepší je s péčí o zuby psa začít už v raném věku. Do života psa zařaďte:

strava – Krmiva u Toma

Zkuste se také podívat po krmivu, které je určené pro seniory – obsahuje totiž méně energie, jsou v něm kvalitní bílkoviny a tuky. Psovi se zpomaluje metabolismus, takže nepotřebuje už tolik energie. Spíš potřebuje takové krmivo, které bude dobře stravitelné. Řiďte se dávkováním na obalu krmiva a psa nepřekrmujte.

Zadýchává se váš pes, kašle nebo chroptí? Zbystřete. Myslete na srdeční a respirační onemocnění a raději navštivte veterináře, který vyloučí vážné problémy.

Házíte pejskovi klacík a jemu trvá stále déle jej najít? Voláte na něj a on dlouho nereaguje, i když vždy přišel na první zavolání? Váš pes může postupem času hůře vidět a slyšet. To může ohrozit i jeho bezpečnost, proto byste na pejska měli dávat pozor a mít ho pod dohledem.

Pejsek sice nebude už tak dobře reagovat, ale doporučujeme dál pokračovat s výcvikem a hrou. To podpoří boj proti stárnutí. Pokud má pes špatný sluch, zkuste doprovázet povely rukou.

zdraví pohyb – Krmiva u Toma

Pravidelně raději navštěvujte veterináře. Kromě klasického vyšetření je vhodné provést i vyšetření krve, moči a rentgen hrudníku, případně sono břicha atd. Tak odhalí veterinář i skryté nemoci, které by se mohly začít projevovat později.

Veterináře určitě navštivte vždy, když se stav psa změní. To zjistíte tak, že pes už tolik nežere, méně či více pije, je apatický, kňučí, ztrácí rovnováhu… Čím dříve odhalíte některé onemocnění, tím je větší šance na léčbu. Čím dříve začnete psa léčit, tím více mu prodloužíte život.

návštěva veterináře – Krmiva u Toma

Pejska stále udržujte aktivního, nenechte jej „zestárnout“ mentálně. Hrajte si s ním, učte jej nové povely – můžete mu pořídit třeba interaktivní hračku. Stále se setkávejte s novými lidmi a psy. Dávejte psovi nové zážitky a podněty, navštěvujte nová místa nebo volte pro procházky jiné trasy. Věnujte pejskovi fyzickou pozornost – hlazení, drbání, kartáčování je úžasná forma terapie proti stárnutí a posílí vztah mezi vámi a hafíkem.