Kočka a nadváha

Nadváha a obezita koček

Stejně jako u lidí, s obezitou a nadváhou u koček není radno si zahrávat. Přejídání a následný „kuličkoidní“ vzhled není roztomilý, ale naopak s sebou nese spoustu zdravotních komplikací.

Co způsobuje obezitu

Problém v tloustnutí u koček, psů, králíků i lidí vždy hledejte v jedné velké hlavní příčině, a to je vytvoření přebytku nad výdejem energie. To znamená, že kočka přijme denně více energie, než je schopna vydat – moc žere. Spousta majitelů koček si myslí, že kočky mají obecně sklon k tloustnutí, což ale vůbec není pravda. Vede je k tomu spíš přístup jejich páníčků. Kočky jsou jejich miláčkové a dopřáli by jim cokoliv, na co mají zrovna chuť. Vždyť pořád tak chodí okolo a škemrají… Dřív si kočky musely svoje jídlo ulovit a vynaložit úsilí k jeho získání, teď ho dostávají automaticky do misky, a to kolikrát neomezeně. Navíc k tomu všemu je na trhu spousta lákavých pamlsků a dalších mňamek.

cat-3474821_640 (1)

Kočky náchylné ke tloustnutí jsou

  • starší kočky (kolem pátého až desátého roku přichází únava spojená s věkem),
  • kočky smíšených plemen (evropský typ je opravdu náchylnější k nadváze než čistokrevná kočka),
  • kočky se zdravotními problémy (např. problém s pohybovým aparátem),
  • kastrované/sterilizované,
  • překrmované,
  • lenivé,
  • kočky ve stresu či trpící depresemi.

sunday-1358907_640 (1)


Znaky, že kočka má nadváhu

V první řadě si toho určitě sami všimnete pouhým pohledem na vaši číču. Zvětšují se jí boky, obojek jí je pořád menší a menší… Zkuste ji ohmatat – pod tukem naleznete žebra jen těžko nebo dokonce vůbec. Kočka má prohnuté bříško směrem dolů a nemá shora viditelný pás.

idealni vaha


Jaká jsou rizika?

Rizikem není jen to, že by mohla kočka brzy sníst i vás… :) Kočky s nadváhou se dožívají nižšího věku a můžou mít nejrůznější zdravotní i psychické obtíže. Může vás čekat:

  • cukrovka (pokud se hromadí tuk, selhává regulace glukózy),
  • onemocnění močových cest a močové kameny (kočky s nadváhou jsou náchylnější k infekcím – málo se pohybují, málo pijí, a tak vznikají kameny),
  • nemoci srdce (přílišná zátěž),
  • nemoci plic (zadýchávání),
  • onemocnění kloubů (velká váha působící na klouby),
  • ztučnění jater,
  • mentální nezdraví (kočky, které nedokážou kvůli nadváze dobře reagovat na nebezpečí či hru, jsou pak úzkostné).

Řešení

Předem chceme ještě říci, že před nasazením diety je vhodné poradit se s veterinářem – může vyvrátit i to, že kočce způsobuje nadváhu nějaký zdravotní problém.

Vyřešit problém s kočičí nadváhou je mnohem těžší než jej způsobit, ale vůbec to neznamená, že se sen o štíhlé a zdravé kočce je nesmysl. Vraťme se tedy zpět k počátku problému, a to je, jak už jsme si řekli, nevyvážený příjem a výdej kalorií. Jednoduše, musíme snížit počet kalorií, které naše kočka přijímá, a naopak zvětšit výdej, abychom dosáhli kalorického deficitu. Takže upravíme jídelníček a dopřejeme kočce více pohybu.

Sáhněte po krmivu, které je určeno pro snížení váhy – a dodržujte doporučení ohledně krmné dávky, které najdete na obalu každého krmiva. Granule jsou obvykle označeny „Light, Weight Control, Slim, Fit, Delighted …“. Pro kastrované kočky pak „Sterilized, Castrate…“ a pro kočičí seniory „Senior, Ageing…“.

cat-3162458_640 (1)

Vynechejte pamlsky – tím myslíme dropsíky, piškotky, tyčinky a jiné. A všechny! 

Kočce podávejte krmivo v menších dávkách a častěji – rozdělte jí dávku na tři porce.

Zaměřte se na pohyb – nemusíte kočce nutně pořídit vodítko a chodit s ní na procházky jako se psem, ale můžete ji donutit k pohybu hrou. Taková škádlítka s peříčky jsou pro kočku velkým pokušením. A už jste slyšeli o tom, co s kočkami dělá obyčejné laserové ukazovátko? Vaše kočka ožije, ani nebudete vědět jak. Kočky jsou pudově lovci, takže když jí do teritoria vpustíte myšku (samozřejmě hračku), uvidíte tu hru. Hraček je nepřeberné množství a každá nová hračka vaši kočku určitě potěší a nenechá v klidu.

Zůstaňte trpěliví a důslední, jenom tak dosáhnete požadovaných výsledků.

Jak měřit výsledky

Rozhodně nesledujte tabulky ideální váhy koček, protože stejně jako u lidí je tomu i u koček – každá je jiná. Kočku pravidelně važte a zapisujte si výsledky, které budete porovnávat. Pokud se nedaří, zkuste kočce snížit denní krmnou dávku.


♥ TIPY NA PRODUKTY ♥