Jak vybrat misku pro psa

Jak vybrat misku pro psa

Každý pes potřebuje mít vlastní misku, ze které bude jíst krmivo a pít. Jde tedy o základní vybavení nejen v domácnosti, ale také na cestách.

Velikost misky

Misku vybíráme dle velikosti našeho psa, dle velikosti krmné dávky i podle jídelních zvyků a toho, jak často pes pije.

Obecně platí, že by pes měl jíst spíš z větší než menší misky, správná miska by pak měla mít asi troj/čtyřnásobnou velikost vůči objemu jedné krmné dávky. To proto, aby se psovi krmení konzumovalo bez problémů.

Vytvořili jsme pro vás tabulku:

 

Velikost plemene

Plemeno

Objem misky

Malé plemeno

jorkšír, pekinéz, čivava, jack russel, maltézáček, jezevčík, mops, buldoček

0,2-0,5 l

Střední plemeno

pudl, borderka, knírač, chrt, stafbul, kokr

0,7-1 l

Velké plemeno

labrador, dalmatin, bernský salašnický, setr, vlčák

1 l a více

Obří plemeno

mastif, bernardýn, vlkodav, doga

2 l a více

 

Materiál misky

Plastové misky jsou obecně levnější a jsou lehké. Doporučujeme je i na cestování. Máte psa ničitele? Pak raději sáhněte po jiném materiálu – plast svádí ke kousání a takové ničení dlouho nevydrží.

Nerezové misky jsou u chovatelů vůbec nejoblíbenější – vyrábějí se v mnoha velikostech a provedeních. Nerez se snadno čistí, ale může se v takových miskách držet vodní kámen. Často mají na spodu protiskluzovou úpravu, aby pes nemohl s miskou cestovat po bytě či kotci.

Jak vybrat misku

Vzhlednou variantou misek jsou ty keramické. Prodáváme je v mnoha provedeních, ze kterých si vybere opravdu každý. Snadno se čistí, na rozdíl od nerezových se v nich nedrží vodní kámen.

Vcelku novým materiálem pro výrobu misek je pak bambus či jiné dřevo. Bambus je velmi lehký a odolný. Misky z tohoto materiálu jsou snadno omyvatelné. Jejich výroba je šetrnější k životnímu prostředí. Můžete je mýt i v myčce. Navíc jsou velmi vzhledné – v atraktivních pastelových barvách.

Podle umístění misky

Připomínáme, že misku s jídlem pro psa dáme na klidné místo, na kterém o misku nebudeme zakopávat, ale bude k ní stále přístup. Miska by neměla klouzat – vyberte tedy misku s protiskluzovým opatřením nebo pod misky můžete dát podložku. Misky určitě nedávejte na nový koberec. :)

Podle účelu pořízení misky

Pokud vybíráte misku domů, určitě se můžete porozhlédnout po nějaké nejen praktické, ale také hezké a elegantní, která se vám bude hodit do interiéru bytu.

Plánujete cestovat s vaším miláčkem? Pak určitě oceníte výbavu na cestování. Vybírejte lehkou nebo gumovou misku. Určitě oceníte také cestovní misku s lahví na vodu nebo se zásobníkem na krmivo nebo dokonce kombinaci všeho.

cestování

Váš pejsek je taková malá popelnice a ani si nevšimnete, jak krmivo zmizelo z misky? Pak může mít pes problém s hltáním, což není nic zdravého. Kvůli takovému nešvaru byly vyrobeny misky „protihltací“. Misky trochu cestu ke krmení znesnadní, takže pes bude jíst pomaleji.

17049-2

Narodila se vám štěňátka? Tak to budou brzy jíst i klasické krmivo – aby se u misky neprali, doporučujeme misku s vyvýšeným středem, která připomíná korýtko – pejsci se postaví kolem tohoto středu a všichni tak mají přístup ke krmení.

Dvojmisky

Máte dva mazlíky, kterým nevadí jíst spolu? Pak můžete pořídit dvojmisku. Nebo dát pejskovi do jedné misky vodu a do druhé krmivo.

16467

Speciální požadavky  

Máte pejska plemene s dlouhýma ušima a ty tak pořád rousá ve vodě či krmivu? Pak sáhněte po vysoké misce. Psovi se do misky vejde hlavně tlama, ale uši zůstávají venku.

Větší plemena jsou náchylná k torzi žaludku, která vzniká spolykáním velkého množství vzduchu během krmení a pití. Tomu můžeme zamezit pořízením stojánku na misku, který by měl být vysoký přibližně jako pes v kohoutku.

Zásobník s miskou

Na trhu najdete mnoho různých variant zásobníků s miskou. Fungují tak, že předem nastavíte, kdy je potřeba psovi podat dávku krmení a v tento čas se dávkování samo spustí a do misky vypadne pejskovi požadované množství krmiva.

 


 

Už víte, jakou misku pejskovi vyberete? Pokud se pořád nemůžete rozhodnout, máme pro vás pár "osobních tipů". 

 

dog-1378087_640