Můj pes trpí nadváhou

Ani naše psí přátele neobchází nadváha až obezita obloukem. Stále více psů má problém s vyšší hmotností. Jak nadváha vzniká? Jak jí předcházet či se jí zbavit?

Jak vzniká nadváha

Všechny problémy začínají v nepoměru příjmu a výdeje energie. V tomhle případě jde o to, že pejsek přijímá více energie, než je schopen vydat. Energií jsou myšleny kalorie obsažené v jídle. Ty se pak ukládají a vytváří tukové zásoby. Někdy takový převis mohou tvořit i podceňované pamlsky. Jasně, malé množství (jeden kousek…) nemůže uškodit, ale zamysleme se nad tím, kolikrát denně našemu pejskovi tenhle jeden kousek dáme. A o jaký pamlsek se jedná. Rozmyslete tedy, co pejskovi podáte. Do budoucna sáhněte spíš po nízkokalorickém a bílkovin plném sušeném masu. Piškoty a různé sušenky nechte raději být. Tyhle většinou na pohled atraktivní pamlsky jsou obvykle vyrobené hlavně z mouky, a jsou tedy bohatým zdrojem sacharidů, které ve vysokém množství dělají neplechu.

překrmování

Jak poznat, že pes trpí nadváhou

Zapomeňte na vážení nebo přeměřování psa či koukání do tabulek. Každý pes je jiný a odchylky jsou normální stejně jako u lidí. Nadváhu snadno totiž poznáte hlavně pouhým pohledem a pohmatem. Chce to ale kritické oko a neříkat si, že „je to ještě dobré“.

Pohledem shora: tělo by mělo být širší v oblasti předních i zadních nohou, hrudník a záda vzhledem k zadním nohám užší. Dále, žebra jsou snadno hmatatelná, ale nevyčnívají zpod kůže. Tak by to mělo vypadat. Pokud psovi vyčnívají žebra a klouby či páteř, může být pes i podvyživený, na to také pozor!

Pohledem shora má pes s nadváhou má kulaté tělo, nejužší je hlava, od krku se tělo rozšiřuje až k ocasu. Pohled zboku: Břicho není před zadními nohami zvednuté, je spíš svěšené nebo stejně nízko jako hrudník.

Nadváha není legrace ani roztomilost, hrozí problémy

Ano, někdy je na tlusté pejsky vtipný pohled a můžou nám připadat roztomilí, ale nezapomínejme, že se jedná o zdravotní problém a ten není radno podcenit. Nadváha neznamená, že je pejskovi dopřáváno.

Jedním z nejčastějších problémů u obézních psů je přetěžování spojené s působením větší hmotnosti na páteř, klouby a celý pohybový aparát psa. Tělo psa má schopnost snést nějakou míru zátěže a s tou i správně fungovat. Takže pokud je hmotnost psa vyšší, dochází k nesprávné funkci. Pohyb je pro psa složitější, bolestivější a klouby se mnohem rychleji opotřebovávají a ničí se chrupavky. Vzniká artritida.

Stejně jako je tomu u lidí, zvýšená hmotnost psa znamená i zátěž pro srdce, ledviny, játra i plíce. Psovi se nesnadno dýchá. U psů se může objevit i nádorové onemocnění nebo cukrovka.

pes pohyb

Jak na zhubnutí

Je na vás, abyste vzali snížení hmotnosti psa do vašich rukou. Je potřeba:

  • upravit krmení – snížit příjem energie,
  • zvýšit pohyb – zvýšit výdej energie,
  • zamezit přísunu ostatního krmiva – pamlsků.

Při slabé nadváze stačí psovi snížit příjem energie o 20 % a dopřát mu pravidelný pohyb. Prodlužte procházky, vezměte psa plavat nebo si hrajte či aportujte.

Při větší nadváze je dobré sáhnout po nízkokalorickém krmivu. Taková krmiva rozeznáte od ostatních díky jejich názvům – často obsahují něco jako „Obesity, Light, Low Calorie, Weight Control, Weight Loss, Fit…“ U těchto krmiv se vždy řiďte dávkováním, které je popsáno na obalu. Psovi nepodávejte žádné další pamlsky a krmivo, a to ani v případě, že na vás bude dělat „psí oči“. Rozhodně nevynechávejte pravidelný pohyb – to ale neznamená, že se rozhodnete se psem běhat agility apod. Pro vašeho pejska je nyní pohyb obtížnější, proto volte spíše nenáročné aktivity. Časem pak pohyb prodlužujte nebo přidejte na intenzitě. Ale všeho s mírou.

Krmivo pro psy s nadváhou

Jak poznat, že se nám daří hubnout

To, že se naše snažení ubírá správným směrem, nejlépe vysledujeme na hmotnosti psa. Doporučujeme psa vážit 1x týdně – měli byste zaznamenat týdenní úbytek na váze 1-2 %. Pokud se nedaří, zkuste ještě snížit krmnou dávku a přidat na pohybu. Stále nic? Pak nezbývá nic než cesta k veterináři, který vyloučí onemocnění jako důvod přibírání na váze.

Ještě pár rad na konec:

  • Nenechávejte psa hladovět.
  • Nenuťte ho k pohybu, který nemá rád nebo mu dělá problémy (např. plavání).
  • Neříkejte si, že se nic neděje.
  • Vynechávejte pamlsky.
  • Jestliže váš pes žere s jinými psy, raději je oddělte.
  • Dobře vyberte krmivo, které pomůže k redukci hmotnosti.
  • Kontrolujte hmotnost psa a výsledky si zaznamenávejte.
  • O nutnosti snížení hmotnosti psa informujte i ostatní členy domácnosti a vysvětlete jim, že pamlsky nyní pejskovi nedáváme. Pokud ale nedokážete odolat, dávejte psovi spíš nízkokalorické pamlsky, třeba kousek vařené mrkve či brokolice.
  • Podávejte psovi vitamíny a kloubní výživu.
  • Dopřejte psovi pohyb – pravidelný a přiměřený. Neberte to jako nutné cvičení, vždyť procházky jsou přece zábava. :)
  • Pamatujte, že snížení hmotnosti u obézního psa není trápení!
  • Vytrvejte – zázraky se nedějí ihned.
  • Zkuste vzít tento zdravější životní styl za svůj. I po dosažení vhodné hmotnosti psa pokračujte v pohybových aktivitách a procházkách.

 na konec

Nevíte, jak začít? Které krmivo zvolit a jaké množství? A náš článek nepomohl? Obraťte se na veterináře. Rád vám poradí a doporučí správné krmivo.

Věříme, že se vám podaří zlepšit život a zdraví vašemu pejskovi a tím i prodloužit jeho život a společně strávený čas.



Tipy na nízkokalorické pamlsky: 

Tipy na granule: 

Co ještě může pomoct: 

Co váš pejsek ocení: