Jak na péči o psího novorozence a maminku?

Péče o novorozené štěňátko a jeho maminku

První dny, týdny a měsíce života psa dokážou určit zdravotní stav v dalších letech. Pojďme se společně podívat na péči o psího novorozence tak, aby z něj vyrostl spokojený a zdravý pes.

Štěňátko_1

V prvních dnech vás pravděpodobně maminka se štěňaty vůbec nebude potřebovat. Nechte je v klidu a nerušte přílišnými návštěvami a jiným ruchem. Pokud se maminka o štěňata dostatečně stará, nemusíte vůbec do péče zasahovat. Přesto je potřeba psí mamku a její děti kontrolovat.

Před tím, než vám fenka porodí malé uzlíčky, zaměřte se na to, aby byla na klidném, teplém a suchém místě. Vhodné jsou různé porodní boxy s pelíškem. Pořiďte výhřevnou desku. Do boxu je vhodné dát jednorázové podložky, čisté ručníky nebo deku. Box pravidelně čistíme.

Je potřeba štěňata sledovat. Denně se ujišťujeme, že přibírají na váze – obvykle zdvojnásobí až ztrojnásobí svoji porodní váhu během několika týdnů. Matka by je měla krmit přibližně jednou za dvě hodiny, intervaly se mohou měnit v závislosti na věku štěňat. Nepřenášejte štěňata příliš často, můžete narušit přístup matky je starání se a kojení. Pokud štěňata nepřibírají, jsou apatická, zvrací, mají průjem…, navštivte veterináře!

Máte osiřelé štěně, početný vrh nebo má vaše fenka menší mléčnost a štěňata nepřibírají? Pak je potřeba štěňata dokrmovat příkrmy, které se složením velmi podobají mléku feny. Tyto příkrmy obsahují přidané vitamíny, laktobacily a minerály. K dokrmování budete potřebovat speciální napájecí sadu – pro štěně bude přirozenější, protože dudlík připomíná struk feny a budete mít přesný přehled o tom, kolik mléka štěně vypilo. Štěňatům můžete podávat mléko až do 6 týdnů věku. Vhodné je i po odstavu. Krmte pravidelně – tím předejdete stresování, hltání a přejídání se.

Dokrmovací sady_1

Po krmení nechte štěňátko odpočívat u maminky nebo v měkkém pelíšku, klid by mělo mít až dvě hodiny, předejdete tak torzi žaludku. Do pelíšku přidejte dečky, měkké hračky nebo polštářky.

Odpočívání_1

Kdy začít přidávat krmivo pro štěňata? Již od věku 4 týdnů by štěně mělo ochutnávat první pořádné psí jídlo. Pokud zvolíte granulky, přidejte do nich trochu vody, kterou budete postupně ubírat. Tímto pejska zvyknete na klasickou stravu. Asi ve věku 7-8 týdnů bude štěně přijímat jen pevnou stravu/konzervy, zkrátka bude bez mléka.

Jak pečovat o psí maminku? Porod, následná péče o štěňata, kojení… to vše je pro fenku velmi náročné, a proto jí vysoký výdej energie musíme kompenzovat kvalitní stravou. Fenu krmíme po menších dávkách poměrně často. Do krmiva přidáme fence syrový žloutek (bílek ne!). Zvýšíme dávky vápníku a mrkneme se po kvalitních a výživných granulích, které jsou obvykle vhodné jak pro feny po porodu, tak pro štěňata. Po porodu je vhodné navštívit veterináře nebo si jej pozvat domů, aby psí mamku zkontroloval.

Čím krmit mamku_1

Jaké krmivo pro štěňata zvolit? Jak často krmit? Jaké množství štěněti podávat? Na to se podíváme, až naše štěňátko bude větší v dalším článku. :)